​Безпечний перехід: країни ОПЕК + домовилися збільшити видобуток нафти з січня на 500 тисяч барелів на добу

Події

У четвер, 3 грудня, країни - учасниці угоди ОПЕК + домовилися скорегувати обмеження нафтовидобутку.

З 1 січня 2021 року держави будуть виробляти сировини лише на 500 тис. барелів на добу більше, ніж в грудні. Раніше сторони планували наростити видобуток майже на 2 млн барелів на день, проте таке рішення було б небезпечно для ринку, заявив віце-прем'єр Олександр Новак. На думку експертів, дії держав - експортерів сировини в рамках угоди дозволять прискорити відновлення нафтових цін.

Нагадаємо, з 1 травня країни - учасниці угоди ОПЕК + відновили партнерство і почали знижувати видобуток сировини для відновлення балансу між попитом і пропозицією вуглеводнів на світовому ринку. Така політика повинна утримати нафтові ціни від нових обвалів. З травня по липень 2020 року виробництво нафти в країнах - учасницях договору знижувалося сумарно на 9,7 млн барелів на добу щодо рівня жовтня 2018 го. З серпня по грудень держави домовилися дещо пом'якшити обмеження - до 7,7 млн барелів. Таким чином, у порівнянні з липнем виробництво в країнах ОПЕК + збільшилася на 2 млн барелів на добу. Згідно з досягнутими раніше домовленостями, з 1 січня 2021 року обсяги скорочення видобутку повинні були знизитися до 5,8 млн барелів на день щодо базового рівня. Так, в порівнянні з груднем 2020 го виробництво сировини в державах ОПЕК + збільшилася б ще майже на 2 млн барелів на добу. Втім, слабкі темпи відновлення глобального попиту на нафту змусили учасників угоди змінити умови договору і з січня наростити видобуток лише на 500 тис. барелів. Надалі ОПЕК + буде щомісяця оцінювати стан ринку і при необхідності коректувати обсяги видобутку в рамках угоди,

Як можуть змінитися котирування найближчим часом

Згідно думки експертів, збереження попередніх умов угоди ОПЕК + могло б стати «гіршим сценарієм» для нафтового ринку і негативно позначитися на настроях інвесторів і цінах. Втім, рішення держав ОПЕК + лише незначно збільшити видобуток було позитивно сприйнято гравцями. Так, в ході вечірніх торгів 3 грудня вартість нафти еталонної марки Brent на біржі ICE в Лондоні піднімалася майже на 1,2% - до $ 48,9 за барель.

Відзначимо, що в результаті дій учасників угоди ОПЕК + вже восени на глобальному сировинному ринку можна було спостерігати дефіцит. Про це свідчать дані американського Управління енергетичної інформації (EIA). Як очікують в організації, до кінця року світова пропозиція нафти буде перевищувати попит на вуглеводні. Більш того, такий стан справ може зберегтися і на протязі всього 2021 року, прогнозують в EIA.

Повернутися назад