ТОВ "НАФТОГАЗБУРСЕРВІС" завершило виконання геолого-технологічних досліджень на двох свердловинах ТОВ "ЕСК "Еско-Північ"

Події


ТОВ «Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ» звершила буріння та ввела в експлуатацію свердловину №1 на Клубанівсько-Зубренківському родовищі та свердловину №48 на Карайкозівському родовищі у Харківській області.

Глибина свердловини №1 становить 6100 м, а глибина свердловини №48 —5980 м. Свердловина №48 на Карайкозівському родовищі спроєктована за новою технологією, яка дозволяє видобувати вуглеводні відразу з двох продуктивних горизонтів. Це п’ята свердловина компанії, спроєктована за такою технологією, відзначили в компанії.

За даними звітів з реєстру ОВД, свердловина №1 Клубанівсько-Зубренківського родовища була пробурена за допомогою бурового верстату типу «Drillmec 3000HP» вантажопідйомністю 450т, та очікуваний дебіт газу становив 300-350 тис куб м/добу. Щодо буріння свердловини №48 на Карайкозівському родовищі, то воно здійснювалося за допомогою бурового верстату виробництва Service King Manufacturing(США) - SK 2000 з вантажопідйомністю 500 тонн, очікуваний дебіт тут складав 200 тис куб м/добу газу та 50 тис куб м /добу конденсату.

Для проведення геолого –технологічних дослідженьна свердловині №1 Клубанівсько - Зубренківської площі було встановлено комп’ютеризовану станцію «GeoTech 1.2». Станція забезпечена необхідним лабораторним обладнанням, резервним комплектом датчиків та хімреагентами, а такожобладнанням для двостороннього зв’язку, відеофіксації та передачі даних в on-line режимі на офіси Замовника.

Спорудження свердловини відбувалось з ускладненнями, що пов’язані з нафтогазопроявами, поглинанням бурового розчинну та прихватами бурового інструменту. Вжиті оперативні заходи по ліквідації газопрояву дозволили продовжити подальше поглиблення свердловини до проектної глибини з поступовим збільшенням питомої ваги бурового розчину до 2,02 г/см3 Буріння свердловини проводилось з використанням бурового розчину на вуглеводневій основі ''VERSADRIL" виробництва компанії M-I SWACO.

На основі отриманої літолого-петрографічної характеристики та побудованого фактичного розрізу проведено стратиграфічне та по пластове розчленування розкритого свердловиною розрізу, який представлений відкладами візейського та турнейського ярусів нижнього карбону та фаменськими відкладами девону.

З метою підвищення надійності результатів інтерпретації матеріалів газового каротажу за допомогою співвідношення флюїдних коефіцієнтів, та діаграми Пікслера було проведено розрахунки по методиці ОПУС по складу газу отриманого на відкритих родовищах для різних типів пластових флюїдів по суміжних родовищах. Перспективні інтервали рекомендовані до випробування за результатами геолого - технологічних та геохімічних досліджень.

Геолого-технологічні дослідження проводились з дотриманнямвимог чинного законодавства, щодо геологічного вивчення надр, правил безпеки та охорони надр та навколишнього природнього середовища.

ТОВ Енергосервісна компанія "Еско-Північ" надано позитивні відгуки щодо виконання ТОВ "Нафтогазбурсервіс" геолого-технологічних досліджень на вищевказаних свердловинах.


Повернутися назад